Симптоми вживання наркотиків підлітками: незнання не звільняє дорослих від відповідальності

З кожним днем у світі з'являються все нові і нові психотропні речовини, які нелегальними шляхами проникають в Україну. Світовий наркотрафік сьогодні оцінюється вже майже в трильйон доларів щорічно, що прирівнює його до ринку обороту нафти.


Підлітку може завдати шкоди будь - який, навіть найслабший наркотик. Всі речовини, офіційно занесені в список наркотичних препаратів, заборонених до вживання без рекомендацій лікаря, шкодять здоров'ю і викликають фізичне звикання. У підлітків - найшвидше.

Підліткова наркоманія – найнебезпечніша.

Основні симптоми вживання наркотиків підлітками:

блідість шкірних покривів або нездорове їх почервоніння;

  • розширення або звуження зіниць;
  • почервонілі очі і каламутний погляд;
  • уповільнена мова і порушення координації рухів;
  • порушення сну (занадто тривалий або безсоння).

Обов'язково слід бити на сполох, якщо підліток став апатичний, почав пропускати школу і періодично зникає з дому, особливо вечорами.

Син або дочка стали просити більше грошей на кишенькові витрати, але не їдять у школі, не ходять у кіно, нічого не купують для себе?

У них знизилася успішність?

Вони не можуть засвоювати новий матеріал, відмовляє пам'ять, пропала посидючість?

Все це поведінкові фактори, які повинні змусити батьків задуматися і зайнятися обережною перевіркою контактів своїх чад, кола їх спілкування, речей у кімнаті або особистому куточку підлітка. Ви можете виявити там трубочки, ложечки, порожні або заповнені незрозумілою речовиною пляшечки, капсули, таблетки.

Виявивши перераховані вище ознаки прийому наркотичних препаратів, обов'язково зверніться за порадою до лікаря – нарколога. Фахівець вислухє вас, дасть слушні поради, підтвердить ваші підозри або, навпаки, розвіє їх.

Якщо підозри все-таки справдяться, вам запропонують шлях для лікування і реабілітації підлітка. Найкращі результати можливі на ранніх стадіях виникнення залежності.

Бережіть своїх рідних і близьких!

Центр здоровя Дніпровського району міста Києва

розклад роботи твого лікаря

Подивитися