Додаткова вакцинація від поліомієліту в запитаннях батьків і відповідях доктора Комаровського

Поліомієліт – вірусна інфекція («вірусна» означає, що ніяких ліків, здатних знищити збудника, не існує). Передається через рот: водним шляхом, тобто як хвороба брудних рук. Єдиний ефективний спосіб профілактики – вакцинація.

ОПВ (оральна поліомієлітна вакцина) – вакцина, яка містить живий ослаблений вірус поліомієліту. Її капають в рот – 2 краплі на язик.

ІПВ – поліомієлітна вакцина, яка містить інактивований (убитий) вірус поліомієліту. Вводиться ін’єкційним шляхом (укол). ІПВ може входити до складу комбінованих вакцин, таких, наприклад, як «Інфанрікс» та «Пентаксим».

Питання-відповіді

Моїй дитині зроблено щеплення за календарем (повністю або частково). Чи погоджуватись на додаткову вакцинацію від поліомієліту? Якщо так, то для чого вона потрібна?

- В Україні підтверджено активну циркуляцію вірусів поліомієліту. Припинити її (цю циркуляцію) може одночасна масова вакцинація дітей за допомогою ОПВ, яка здійснюється в кілька раундів (турів).

Діти, яким правильно зроблено щеплення за календарем із застосуванням ІПВ, практично не ризикують захворіти, але можуть бути носіями (і поширювачами) вірусу, оскільки ІПВ (на відміну від ОПВ) не формує місцевого імунітету в кишечнику.

Саме тому таким дітям рекомендують зробити додаткову вакцинацію ОПВ. Мета додаткової вакцинації від поліомієліту — не так захист конкретної дитини, як припинення циркуляції вірусу в країні.

Принципово важливим є той факт, що для дітей, яким від початку було зроблено щеплення за допомогою ІПВ, подальша вакцинація за допомогою ОПВ є абсолютно безпечною.

Моїй дитині взагалі не зроблено щеплення від поліомієліту. Чи можна їй капати краплі від поліомієліту?

- Якщо дитині більше 2 місяців і їй ніколи не раніше не робили щеплення від поліомієліту, вакцинацію слід розпочинати з ІПВ.

ОПВ вводиться не раніше ніж через 2 тижні після ІПВ.

 Я знаю, що вакцину розморозили, а потім знову заморозили. Що це означає? Це небезпечно?

- Для тих, кому роблять щеплення, — нічого не означає і не становить жодної небезпеки. ВОЗ, фірма-виробник вакцини та МОЗ підтвердили, що повторне заморожування вакцини не впливає на її ефективність і безпеку використання. Із цим не згодні деякі журналісти, деякі наближені до МОЗ бізнесмени, які втратили можливість заробити на закупівлі вакцини, і всі професійні противники щеплень, тому ви маєте можливість регулярно про це читати.

 Чи можу я визначити, що вакцина зберігалась неправильно?

- Експерти ВОЗ та виробник вакцини офіційно повідомляють, що ОПВ є чутливою до тепла, тому її якість треба детально контролювати за допомогою термоіндикаторів.

Батьки мають можливість особисто переконатися у придатності чи непридатності вакцини.

Усі флакони обладнані термоіндикатором (як правило, він розташований на етикетці). Термоіндикатор – це квадрат, який знаходиться всередині кола. Якщо флакон зазнає понаднормового впливу тепла, квадрат темнішає. Можна використовувати тільки ті флакони, на яких внутрішній квадрат світліший, ніж зовнішнє коло.

 Чи є небезпечною для дитини вакцина від поліомієліту?

- І ОПВ, і ІПВ належать до найбільш безпечних вакцин. Єдиним серйозним ускладненням ОПВ є так званий вакцино-асоційований поліомієліт (ВАП). Вакцина жива, тому у декотрих дітей, яким не зроблено щеплення (в середньому у 1 (одного) з 3 мільйонів), можливий розвиток хвороби після вакцинації. Саме для того, щоб уникнути ВАП, вакцинацію починають з ІПВ – інактивована вакцина створює імунітет, достатній для запобігання розвитку ВАП.

Іншими словами:

  • ІПВ безпечна в принципі;
  • ОПВ є небезпечною для тих, кому раніше не зроблено щеплення з використанням ІПВ;

  • ОПВ не є небезпечною для тих, кому раніше зроблено щеплення з використанням ІПВ.

 Чи становить небезпеку для оточення дитина, якій зроблено щеплення живою вакциною від поліомієліту?

- Дитина, якій зроблено щеплення з використанням ОПВ, протягом деякого часу виділяє у навколишнє середовище живий вірус, тобто є джерелом інфекції. Для осіб, яким було повністю або частково зроблено щеплення від поліомієліту, — ніякого ризику немає. Для тих, кому взагалі не було зроблено щеплення, — теоретично ризик захворювання присутній, і він становить 1 випадок на 7-14 млн. щеплень. Однак навіть такий ризик можна зменшити при дотриманні елементарних правил особистої гігієни (нагадую: поліомієліт — хвороба брудних рук).

Із врахуванням надзвичайно низької вірогідності розвитку ВАП у контактних осіб ні в яких ізоляціях, заборонах і карантинах немає необхідності, і таких заходів не вживають у жодній країні світу.

Наостанок кілька слів про моє ставлення до «документу» анонімного колективу авторів, які ховаються під вивіскою «Ліга Захисту громадянських прав».

Головне у моєму ставленні – величезна прикрість у зв’язку з тим, що багато людей серйозно сприймають та активно поширюють це анонімне словоблудство, побудоване на неповній, недостовірній і свідомо брехливій інформації, до того ж створене організацією, яка професійно займається антивакцинаторською діяльністю.

автор Комаровский Е.О.
опубликовано 25/01/2016 13:01

розклад роботи твого лікаря

Подивитися