Пояснення МОЗ: Пацієнт зможе за власний кошт купити в лікаря медичні послуги, не підписуючи декларацію

Пояснення МОЗ: Пацієнт зможе за власний кошт купити в лікаря медичні послуги, не підписуючи декларацію.

З 2020 року, коли медична реформа повністю запрацює, лікарі первинної допомоги не будуть зобов’язані надавати послуги первинної медичної допомоги людині, яка відмовляється підписувати декларацію, оскільки вони отримуватимуть гроші тільки за тих пацієнтів, які офіційно обрали їх своїми лікарями.

Поки пацієнт не звернеться по первинну медичну допомогу, медичний заклад не отримуватиме за нього жодних коштів. Після першого ж звернення та підписання декларації з лікарем за пацієнта починає платити держава.

Втім, навіть нерішучі пацієнти, які не можуть обрати свого лікаря, не залишаться без медичної допомоги. Кожен пацієнт матиме змогу за власний кошт купити в лікаря необхідні йому медичні послуги, не підписуючи з ним декларацію. Це не є незаконним, але не регулюється державою, тож оцінка якості цих послуг залишиться поза системами державного контролю якості.

Варто пам’ятати, що, якщо лікар потрапив у ситуацію, де людина потребує екстреного втручання, він має надати медичну допомогу незалежно від того, чи підписав пацієнт декларацію.

«Медпросвіта»

розклад роботи твого лікаря

Подивитися